Over Cantabile

Gemengd koor Cantabile Breda

Gemengd koor Cantabile uit Breda bestaat sinds 1956. Ruim 75 enthousiaste leden zingen met veel plezier en overgave werk van uiteenlopende componisten als Mozart, Poulenc, Schubert, Martin en Manneke. Cantabile verzorgt elk jaar een concert in Breda of directe omgeving.

Cantabile streeft naar uitvoeringen van een kwalitatief hoogwaardig niveau. Er wordt dan ook tijdens de wekelijkse repetities hard gewerkt op een serieuze, maar ook ontspannen wijze. Kwaliteit en sfeer zijn bindende elementen tijdens de repetities.

De concerten laten een uitdagend en gevarieerd repertoire zien. In 2008 is de Carmina Burana van C. Orff uitgevoerd in theater Bloos. In 2009 is het aan Ad van Unen en het koor opgedragen werk ‘Van Tijd Tot Tijd’ van de Bredase componist Daan Manneke opnieuw met groot succes uitgevoerd, nu in combinatie met de Chichester psalms van L. Bernstein. Eén keer in de twee jaar verzorgt het koor de viering in de Kerstnacht, in de Grote kerk van Breda. Sinds 2011 samen met een ander koor. In de vorm van een kerstnachtconcert.

In 2009 werd de eerste voorronde gehouden van het Nederlands Koor Festival 2010. Cantabile deed hier aan mee en mocht door naar de halve finale. In april 2010 werd ook die horde genomen en in november 2010 deed Cantabile mee aan de finale van dit festival. Het mogen deelnemen aan deze wedstrijdfinale is eigenlijk al een prijs waar men zeer trots op kan zijn.

Cantabile mag zich voortaan laureaat van het NKF 2010 noemen! Voorbereidingen voor en deelname aan deze wedstrijd hebben Cantabile en haar dirigent verder geholpen op de weg naar beter, intenser muziek maken en beleven.

Traditiegetrouw maakt Cantabile elke drie jaar een reis naar het buitenland om concerten te geven.

Het koor heeft samengewerkt met het Dordts kamerorkest en een aantal harmonie-orkesten. Tijdens de recentste koorreis ook met het Sirius Saxophone Quartet.

Bestuur

Het afdelingsbestuur van Cantabile bestaat uit de volgende personen:

Els van Waalwijk

Voorzitter

Ivo Claessen

Secretaris

Annette Vermetten

Penningmeester

Maria Kuijpers

Muziekcoördinator

Lia Epskamp

Concertorganisatie

Bo van Unen

PR

Ad van Unen

Dirigent

Ad van Unen, muziekdocent en dirigent te Breda en Delft. Artistiek leider van Gemengd Koor Cantabile Breda (laureaat van het Nederlandse Koren Festival 2010), Koor en Orkest van het Stanislascollege Delft en de projectgroepen Qui Vive en Personare.

Hij studeerde aan de Pedagogische Academie te Breda en het Brabants Conservatorium in Tilburg (schoolmuziek B) en behaalde hij het staatsexamen Orgel. Ad van Unen dirigeerde Nederlandse premières van o.a. Richard Blackford, Richard Einhorn, Mikis Theodorakis, Takis Sideris, Quirijn Calis en Daan Manneke. Hij maakte met bovenstaande gezelschappen concertreizen naar België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Kroatië, Griekenland en China. Begin 2010 werd Ad van Unen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Geschiedenis

Binnenkort vindt u hier meer over de geschiedenis van Cantabile.

Recensies

Binnenkort leest u hier de recensies die geschreven zijn over Cantabile.