Over Cantabile

Gemengd koor Cantabile Breda

Gemengd koor Cantabile uit Breda bestaat sinds 1956. Ruim vijftig enthousiaste leden zingen met veel plezier en overgave muziek van uiteenlopende (modern) klassieke componisten als Bach, Liszt, Jenkins, Schütz, Monteverdi, en McMillan.
Cantabile verzorgt elk jaar een concert in Breda of directe omgeving.

Het koor streeft naar uitvoeringen van een kwalitatief hoogwaardig niveau. Er wordt dan ook tijdens de wekelijkse repetities hard gewerkt op een serieuze, maar ook ontspannen wijze. Kwaliteit en sfeer zijn bindende elementen tijdens de repetities.

Jaarlijks verzorgt Cantabile twee concerten.
Traditiegetrouw maakt Cantabile elke drie jaar een reis naar het buitenland om concerten te geven.

Het koor heeft in de loop der jaren steeds samengewerkt met verschillende (harmonie- en strijk)orkesten. Maar ook met pianisten, organisten en diverse kleinere ensembles zoals een trombonekwartet zijn mooie concerten gegeven. Daarnaast nodigt Cantabile regelmatig (zang)solisten uit.

Bestuur

Het bestuur van Cantabile bestaat op dit moment uit de volgende 4 personen:

Maria IJzermans
Voorzitter

Ivo Claessen
Secretaris

Marion van den Heuvel
Penningmeester

Monique van Heijst
Bestuurslid

Ad van Unen

Dirigent

Ad van Unen, studeerde aan de Pedagogische Akademie te Breda en het Brabants Conservatorium te Tilburg (Schoolmuziek B) en behaalde het staatsexamen Orgel.

Naast docent muziek in Delft, alwaar hij bijna dertig jaar het schoolkoor en –orkest dirigeerde, is Ad van Unen ruim twintig jaar dirigent van Gemengd Koor Cantabile Breda, laureaat van het Nederlands Koren Festival 2010. Tevens is hij oprichter en artistiek leider van de stichting Personare en de projectgroep Qui Vive. Sinds mei 2018 dirigeert hij kamerkoor Renasciate. Een luisteraar bij een van zijn concerten formuleerde de volgende typering van Ad: “ingetogen, bescheiden, maar resoluut en iemand die zijn gedrevenheid weet te beperken tot zijn eigen vierkante meter en daarmee iedere uitvoerende tot zijn/haar recht wil laten komen”.

Hij dirigeerde Nederlandse premières van o.a. Richard Blackford, Richard Einhorn, Daan Manneke en Mikis Theodorakis. Met bovenstaande gezelschappen werden concertreizen ondernomen naar België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Kroatië, Griekenland en China.

Ad van Unen is oprichter van studium55, centrum voor muziek en educatie aan de Mastdreef op Effen.

Begin 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Geschiedenis

Binnenkort vindt u hier meer over de geschiedenis van Cantabile.