Over Cantabile

Gemengd koor Cantabile Breda

Gemengd koor Cantabile uit Breda bestaat sinds 1956. Ruim 50 enthousiaste leden zingen met veel plezier en overgave werk van uiteenlopende componisten als Mozart, Poulenc, Schubert, Martin en Manneke. Cantabile verzorgt elk jaar een concert in Breda of directe omgeving.

Cantabile streeft naar uitvoeringen van een kwalitatief hoogwaardig niveau. Er wordt dan ook tijdens de wekelijkse repetities hard gewerkt op een serieuze, maar ook ontspannen wijze. Kwaliteit en sfeer zijn bindende elementen tijdens de repetities.

De concerten laten een uitdagend en gevarieerd repertoire zien. In 2008 is de Carmina Burana van C. Orff uitgevoerd in theater Bloos. In 2009 is het aan Ad van Unen en het koor opgedragen werk ‘Van Tijd Tot Tijd’ van de Bredase componist Daan Manneke opnieuw met groot succes uitgevoerd, nu in combinatie met de Chichester psalms van L. Bernstein. Jaarlijks verzorgt Cantabile daags voor Kerstmis een kerstconcert.

In 2009 werd de eerste voorronde gehouden van het Nederlands Koor Festival 2010. Cantabile deed hier aan mee en mocht door naar de halve finale. In april 2010 werd ook die horde genomen en in november 2010 deed Cantabile mee aan de finale van dit festival. Het mogen deelnemen aan deze wedstrijdfinale is eigenlijk al een prijs waar men zeer trots op kan zijn.

Cantabile mag zich voortaan laureaat van het NKF 2010 noemen! Voorbereidingen voor en deelname aan deze wedstrijd hebben Cantabile en haar dirigent verder geholpen op de weg naar beter, intenser muziek maken en beleven.

Traditiegetrouw maakt Cantabile elke drie jaar een reis naar het buitenland om concerten te geven.

Het koor heeft samengewerkt met het Dordts kamerorkest en een aantal harmonie-orkesten. Tijdens de recentste koorreis samen met een duo aan de vleugel: Eline van Vroonhoven en Renate Jacobs.

Bestuur

Het afdelingsbestuur van Cantabile bestaat uit de volgende 5 personen:

Maria IJzermans
Voorzitter

 

Ivo Claessen
Secretaris

Marion van den Heuvel
Penningmeester

Maria Kuijpers
Muziekcoördinator

Monique van Heijst
Bestuurslid

Ad van Unen

Dirigent

Ad van Unen, studeerde aan de Pedagogische Akademie te Breda en het Brabants Conservatorium te Tilburg (Schoolmuziek B) en behaalde het staatsexamen Orgel.

Naast docent muziek in Delft, alwaar hij bijna dertig jaar het schoolkoor en –orkest dirigeerde, is Ad van Unen ruim twintig jaar dirigent van Gemengd Koor Cantabile Breda, laureaat van het Nederlands Koren Festival 2010. Tevens is hij oprichter en artistiek leider van de stichting Personare en de projectgroep Qui Vive. Sinds mei 2018 dirigeert hij kamerkoor Renasciate. Een luisteraar bij een van zijn concerten formuleerde de volgende typering van Ad: “ingetogen, bescheiden, maar resoluut en iemand die zijn gedrevenheid weet te beperken tot zijn eigen vierkante meter en daarmee iedere uitvoerende tot zijn/haar recht wil laten komen”.

Hij dirigeerde Nederlandse premières van o.a. Richard Blackford, Richard Einhorn, Daan Manneke en Mikis Theodorakis. Met bovenstaande gezelschappen werden concertreizen ondernomen naar België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Kroatië, Griekenland en China.

Ad van Unen is oprichter van studium55, centrum voor muziek en educatie aan de Mastdreef op Effen.

Begin 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Geschiedenis

Binnenkort vindt u hier meer over de geschiedenis van Cantabile.

Recensies

Binnenkort leest u hier de recensies die geschreven zijn over Cantabile.